2017. már 08.

Kóla a cumisüvegben

írta: Vámos Vera
Kóla a cumisüvegben

Évekkel ezelőtt ultrahangra várakoztunk egy budapesti kórházban, amikor szemet szúrt egy furcsaság. Egy várakozó család kisgyerekénél cumisüveg volt, ami nem is lett volna olyan fura, de túl sötét volt a lötty benne. Ahogy járkált, a napfényben látszott, hogy nem erősebb, sötét tea van az üvegben, hanem kóla. A kicsi meg kb. 2-3 éves lehetett.

Azóta tudom, hogy a cumisüveg (még ha nem is teljesen ördögtől való), nem igazán a tejfogak barátja - mert "áztatja" a kis fogacskákat. Ami főleg cukros italoknál nem szerencsés. A kóla meg nem csak a cukrossága miatt nem való egy totyogónak.

Bőven elég a (baba)víz egy kicsinek. Vagy ízesítés (értsd cukor) nélküli gyerektea. Mi egyeskének is csak vizet adtunk, aztán teát. A cukrot meg, amíg csak lehetett mellőztük, és ő most sem szereti a cukros italokat, szerencsére. Teába maximum egy kis mézet kér. És nem csak, hogy tudom, hogy ez így egészségesebb, de a fogacskái sincsenek olyan veszélyben. Ismerek olyan vele egykorú gyereket, akinek már több rossz foga is van, sajnos. De ő most is cukrosan iszik szinte mindent. A vizet persze nem, de azt nem is issza. (Aztán ki tudja, hogy a cukorra szokott rá, vagy az ízfokozókra...)

A lényeg, hogy nemcsak arra kell odafigyelni szülőként, hogy mit eszik a gyerekünk, hanem arra is hogy mit iszik.

sweets-843516_960_720.jpg

 

Szólj hozzá

fog ivászat