2017. sze 21.

Ehet-e diót a babám? És, ha igen, akkor hogyan?

írta: Vámos Vera
Ehet-e diót a babám? És, ha igen, akkor hogyan?

Akinek diófája van (jelen!) tudja, hogy most lehet szedni, ugyanis hullik rendületlenül. Hullik, mi szedjük, ládában szárítjuk, forgatjuk... Vagy pedig megvesszük, héjasan vagy konyhakészen, daráljuk vagy nem, de a lényeg, hogy esszük. Mert finom és egészséges. A baba, vajon mikortól csatlakozhat a nagy dió evéshez?

12 hónapos kortól kaphat már darált diót szemünk fénye. Tésztára szórva, süteménybe sütve, vagy akár gabonapépbe keverve. Egészben csak kb. 2 éves kor után kapja. Persze ha szuperügyesen rágja a darabos falatokat, akkor eheti a fa alól frissen felszedett diót is. Egyrészt jó puha még, másrészt nálunk pl. országos botrány lenne, ha ketteske ki lenne hagyva a falatozásból. (Pucolva persze, és a külső réteget lehet, hogy le kell húzni róla, mert keserű lehet!) 

Ritka, de létezik a dióallergia, így óvatosan a bevezetésével! A dióallergia tünetei közvetlenül dióevés után jelentkeznek: lehet szájzsibbadás, viszketés, bőrkiütés, különböző duzzanatok, légzési problémák, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés...

Mivel ritka, bízzunk benne, hogy önfeledten ropogtathatja majd, Te meg nem győzöd törni!

walnuts-2312506_960_720.jpg

Szólj hozzá

ősz dió allergén