2017. nov 04.

Mikor ehet gesztenyét a baba?

írta: Vámos Vera
Mikor ehet gesztenyét a baba?

A téli gasztro illatok egyik főszereplője a sült gesztenye. És ráadásul pont szezonja is van!

A babák nagyon hamar, már 7 hónapos kortól kóstolhatják. Szeptembertől októberig tart a geszti szezon, de decemberig még bőven tárolható, így kapni is. A hűtőpultokban egész évben fellelhető gesztenyemasszák legtöbbje cukorral van teli, azt még véletlenül se vegyük meg a kicsinek! Viszont kapható több helyen natúr, minden mentes verzió is. Olvassuk el mindig az összetevők listáját! Kapni még főtt, egész szemeket is. De az igazi a friss,héjas gesztenye!

Sokaknál nagy dilemma a héj és annak eltávolításának kérdése. Nálunk gyerekkorunkban a szüleink mindig imigyen készítették elő, és nem volt utálatos órákig-pucolás, kapargászás: a héjas gesztenyét langyos vízbe áztatjuk 1 órára. Ami feljön a tetejére, az kuka. A többit keresztben bevágjuk és mehet tepsin az előmelegített sütőbe (kb. 18 fokon)! Ha szépen kinyílnak és az egész ház már illatozik, akkor kivesszük és (figyelem, nem nekiesünk!) konyharuhába csomagoljuk 15 percre. Utána játék a héj-eltávolítás. :)

A babának sütve, főzve, párolva készíthetjük el. Önmagában is isteni finom, de készíthetjük almával, burgonyával, csirke-, pulykahússal is.

A nagyobb gyerkőcöket pedig vonjuk be a pucolásba: jó móka (bár kevés marad a végére) és ügyesedik a kis kezük is.

roasted-chestnuts-2881862_960_720.jpg

Szólj hozzá

ősz gesztenye 7 hónapos kortól