2017. jún 01.

Új alapelv a babák hozzátáplálásában: az allergének korai bevezetése

írta: Vámos Vera
Új alapelv a babák hozzátáplálásában: az allergének korai bevezetése

Az Európai Gyermekgasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN) legújabb ajánlása pár hónapja látott napvilágot, eddig nem sok helyen lehetett itthon találkozni ezzel. Most egy hazai szaktekintély nyilatkozott a témában: Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Itt olvasható az eredeti cikk! 

Új ajánlás? Igen. A legújabb kutatási eredmények, tapasztalatok alapján kiadott...

Igen, pár éve még máshogy volt. Akkor is csak a legjobbat akarták a csecsemőknek, de ma többet tudunk.

Így igen, lehet, hogy fenekestől megváltozik a hozzátáplálási protokoll. Régen úgy vélték a higannyal és érvágással gyógyíthatnak bizonyos kórságokat, ma már van jobb megoldás... :)

Szóval a táplálékallergiák megelőzése céljából a legjobb, ha korán bevezetjük az allergén élelmiszereket. Allergén étel például a gluténtartalmú gabonák, a földimogyoró, tejtermékek, eper. Eddig ezeket mind 12 hónapos kor után vagy még később ajánlották. Most úgy néz ki, hogy az a legjobb a kicsinek, ha minél hamarabb megismerkedik ezekkel, lehetőleg egy éves korig. 

Kiemelik még a szoptatás fontosságát annak protektív hatása miatt, és azt, hogy minél változatosabban étkezzék a várandós/szoptató kismama, mert annál jobb a babának, annál kisebb a táplálékallergia kialakuléásának kockázata.

strawberry-1180048_960_720.jpg

 

Szólj hozzá

up to date allergének ESPHGAN