2017. sze 22.

BLW, azaz igény szerinti hozzátáplálás

írta: Vámos Vera
BLW, azaz igény szerinti hozzátáplálás

Szomorú, de a keresőbe beírva még mindig főként pár éves cikkeket találni, amik sokszor elég pontatlanok. Pedig a BLW (baby-led weaning) lényege nem csupán a darabos étel adása, sem az öklendezés… Jobban is hangzik (és kifejezőbb) az igény szerinti hozzátáplálás, mint a darabos.

A BLW módszert követők a babát igényei szerint etetik. Nem mérik, mennyit evett, hogy aztán szörnyülködjenek, vagy dicsekedjenek a grammokkal… (Milyen szimpi!) Ennél a módszernél a baba ugyanazt eszi, mint a család (persze kis módosításokkal), s a család ételeit igazítják a baba igényeihez. Ráadásul mindig együtt esznek a kicsivel.

Honnan a darabos, falatkás jelző? Igény szerint hozzátáplálás során törekszenek arra, hogy a babák az ételeket eredeti formájukban ismerjék meg: tehát pl. a répát nem pürésítik felismerhetetlen állagúra, hanem puhára párolva, főzve kisebb falatkákban találkozik vele a kicsi. A sárga püré ráadásul lehet sütőtök, alma vagy édesburgonya is… (Most eszembe jutott az a játékos feladat, amikor csukott szemmel kóstoltattak velem valamit. Nem! Nem 9 és fél hét jelleggel. :D Iskolai táborok kedvelt feladata volt... Úúgy utáltam! Mindig más ízre számítottam, és ezért sose ízlett a kapott falat …)

Szóval darabosan esznek a picik már a kezdetektől, kivéve persze, amit mi is pürés, folyékony állagban fogyasztunk. Szóval a joghurt kóstoltatásnál nem kell holmi molekuláris konyhamutatványt bemutatni! :)

És ők választanak: annyit és abból esznek, amit szeretnének. Sokszor több féle étel van a kis tányérjukon, abból választhatnak. És teszik mindezt saját kézzel, önállóan. Persze itt is megvannak a szabályok: mézet nem tesznek a kicsi elé.

Mi van az öklendezéssel? A BLW egyik célja, hogy megtanuljon rágni a baba. (Igen, fogatlanul is tud.) és a visszaöklendező reflexét használni tudja! Ez egy ösztönös reflex, ami a kicsik védelmét szolgálja fulladás ellen. (Nem a nyelvkilökő reflexről van szó, annál még a torkáig sem juthat a falat!)

Fontos, hogy ha elkezdtük a pürés hozzátáplálást, akkor nem szabad áttérni csak úgy a BLW-re, mert a pürés babáknál ez a öklendező reflex nem működik olyan hatékonyan, így veszélyes lehet! Vannak viszont már szuper BLW-s tanácsadók, akik tudnak segíteni egy esetleges áttérésben!

baby-84686_340.jpg

Szólj hozzá

darabos BLW hozzáNKtáplálás