Új alapelv a babák hozzátáplálásában: az allergének korai bevezetése
Az Európai Gyermekgasztroenterológiai Társaság (ESPGHAN) legújabb ajánlása pár hónapja látott napvilágot, eddig nem sok helyen lehetett itthon találkozni ezzel. Most egy hazai szaktekintély nyilatkozott a témában: Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Itt olvasható az eredeti cikk!
Új ajánlás? Igen. A legújabb kutatási eredmények, tapasztalatok alapján kiadott...
Igen, pár éve még máshogy volt. Akkor is csak a legjobbat akarták a csecsemőknek, de ma többet tudunk.
Így igen, lehet, hogy fenekestől megváltozik a hozzátáplálási protokoll. Régen úgy vélték a higannyal és érvágással gyógyíthatnak bizonyos kórságokat, ma már van jobb megoldás... :)
Szóval a táplálékallergiák megelőzése céljából a legjobb, ha korán bevezetjük az allergén élelmiszereket. Allergén étel például a gluténtartalmú gabonák, a földimogyoró, tejtermékek, eper. Eddig ezeket mind 12 hónapos kor után vagy még később ajánlották. Most úgy néz ki, hogy az a legjobb a kicsinek, ha minél hamarabb megismerkedik ezekkel, lehetőleg egy éves korig.
Kiemelik még a szoptatás fontosságát annak protektív hatása miatt, és azt, hogy minél változatosabban étkezzék a várandós/szoptató kismama, mert annál jobb a babának, annál kisebb a táplálékallergia kialakuléásának kockázata.